Mandat w sądzie droższy.

Tutaj czuj się swobodnie. Rozmawiamy o wszystkim i o niczym. Jak to mawiają górale o dupie Marynie.

Mandat w sądzie droższy.

Nowy postprzez ABinfo » 2009-10-09, 21:40

W ostatniej Rzeczpospolitej pisali o mandatach i co się okazuje odmowa przyjęcia mandatu po prostu się nie opłaca. Po pierwsze sądy bardzo rzadko uniewinniają a po drugie zawsze dorzucają do mandatu 100 zł kosztów postępowania. Chyba najlepiej jest się po prostu dobadać z drogówką na miejscu a prawie zawsze da się coś utargować i zapłacić na miejscu. Zdarzyło się wam odmówić przyjęcia mandatu?
ABinfo
Administrator
Administrator

Re: Mandat w sądzie droższy.

Nowy postprzez czarek33 » 2009-10-11, 18:18

zawsze tak było że w sądzie doliczali za rozpatrzenie sprawy (tzw koszty sądowe)
czarek33

Mandat w sądzie droższy.

Nowy postprzez czesiek » 2009-10-12, 09:08

Oho ;] Tj. tak, pracowałem w kancelarii komornika i miałem w rękach sprawy tego typu i fakt, dolicza się koszty postępowania, ok. 80 zł (komornik bierze 300zł za zajęcie się sprawą, najniższy próg, także nie radzę zwlekać z płaceniem), ale co ciekawe, w wyrokach nie było mowy o punktach. W takim przypadku, ludziom z nożem na gardle opłacałoby się skierować sprawę do Grodzkiego, wiecie coś więcej o tym? Bo wydaje mi się, że skoro wyrok nie mówi o punktach to takowych się nie przyznaje.
czesiek

Powrót do Ogólna rozmowa/General Discussion